Twee jaar geleden plaatste ik onderstaand bericht. Tijd voor een update.
———————————————————————————————————————
5 maart 2010
Gezondheid 2.0
…luidt de titel van het rapport van de RVZ (Raad voor Volksgezondheid en Zorg).
Website van het ZIP (Zorg Innovatie Platform)
Irèn Alders gaat discussie aan
Irèn Alders vertaalt dit rapport Gezondheid 2.0 naar de praktijk (vergroten, dubbelklik):
![]() |
Bron ZIP |
Patientencoach
Als Patientencoach bij de Stichting Tinkerbell krijgt Irène al te vaak te horen bij zorgaanbieders “dat hebben onze patienten niet nodig”. Dat kan best een oprechte veronderstelling zijn. Maar is dat zo? Give-it a Try:
Pilot
Een pilot of een “proof of concept” kan een mooie start zijn. Trouwens in de discussie krijgt de gedachte steun en is er ook een mening van een ervaringsdeskundige.
Geplaatst op 9 mei 2012 om 12:02
Sinds vorig bericht is er veel gebeurd.
Veldpilot bij oudere kankerpatiënten, de resultaten.
Er heeft een veldpilot plaats gevonden, waarin een aantal oudere kankerpatienten uit het UMCG en het ZGT te Hengelo begeleid zijn.
Deze en een controle groep patiënten, evenals de betrokken zorgprofessionals zijn geïnterviewd en de resultaten hiervan zijn gepubliceerd (mrt. 2012, van Ee en Smits) in Gerón, een tijdschrift over ouder worden en samenleving. De patiënten die begeleidt zijn waardeerden de begeleiding, al konden ze niet altijd goed omschrijven wat die nu precies inhield. De praktische begeleiding werd positief gewaardeerd. Veel hiervan valt onder de noemer navigatie. Zorgprofessionals gaven het idee te hebben dat er sneller gewerkt kon worden tijdens de consulten en dat ingewikkelde zaken met een coach beter konden worden overgebracht op de patiënt.
Vervolgonderzoek bij oudere borstkankerpatiënten.
Op basis van deze uitkomsten is een nieuw onderzoeksvoorstel geschreven, waarvoor subsidie gezocht wordt. In dit onderzoek wordt aan de hand van 50 begeleidingstrajecten bij borstkankerpatiënten onderzocht wat de effectieve elementen zijn in de begeleiding (navigatie, activatie, ondersteuning bij shared decision making) om daarmee de verdere ontwikkeling van de methodiek vorm te geven. Met de uitkomsten hiervan kan dan een grote effectstudie opgezet worden. Aan dit borstkankeronderzoek zullen diverse ziekenhuizen hun medewerking verlenen, evenals Hogeschool Windesheim die het onderzoek uit zal voeren onder het lectoraat innoveren in de ouderenzorg. In de klankbord groep zijn mensen vertegenwoordigd uit het UMCG, de BVN, Gerionne, KWF Fellow bij AMC psychologie).
Jonge gezinnen met ziek kind: zorgverzekeraar Kiemer vergoedt patiëntencoach.
Als je als ouder te maken krijgt met een ziek kind dat voor behandelingen naar het ziekenhuis moet, komt er heel wat op je af. Om ouders (en het gezin) te ondersteunen, biedt zorgverzekeraar Kiemer (een nieuw label van de Friesland verzekeringen) een patiëntencoach aan. Twintig uur begeleiding om de weg te vinden in de zorg in het ziekenhuis en daarom heen, regie te behouden, zodat je er optimaal voor je kind kunt zijn.
Training professionele patiëntencoaches.
In januari zijn de eerste Tinkerbell patiëntencoaches na de training aan de slag gegaan. In de training wordt o.a. aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling en positie als patiëntencoach. We leiden mensen in 7 dagen op, met tussenliggende periodes van 2 a 3 weken. In die tijd wordt met huiswerkopdrachten gewerkt. Observatie en zelfreflectie in een praktisch begeleidingstraject van een patiënt vormen een essentieel onderdeel van de training. Daarin wordt duidelijk welke eigen oordelen in de weg (kunnen) zitten bij de begeleiding. Het ondernemerschap (men kan als zelfstandig professional voor St. Tinkerbell aan de slag na certificering) wordt ook gestimuleerd, men moet zelf een te begeleiden patiënt vinden. De volgende training start in september 2012.
Voor meer informatie: http://www.stichtingtinkerbell.nl