Zorgverzekering lijkt bijna complex financieel product
aldus Hans Hoeken
Prof.dr. Hans Hoeken is Hoogleraar Business Communication Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. ‘De burger als regisseur’ veronderstelt bepaalde vaardigheden aldus de Hoogleraar. Daar zit nog wel een probleem. Hij presenteert de resultaten van een verkenningsstudie over de toekomst van de communicatie.
Prof.Dr.Hans Hoeken |
Burger als regisseur
We zijn beland op een voorlichtingsbijeenkomst van NWO/ZonMw (een zonnige donderdagmiddag 21 april 2011) gepositioneerd rond een onderzoeksprogramma ‘Begrijpelijke Taal: Fundamenten en Toepassingen van effectieve Communicatie’. Locatie: Het Instituut voor Taalwetenschappen aan de Drift in Utrecht en wel in zo’n echte ouderwetse collegezaal. Bij de zorgsector stelt hij vast :
Mensen die gediagnostiseerd zijn met een ziekte (met stapel prints in de wachtkamer) zijn een heel andere categorie dan degenen die baat hebben bij preventie…
‘Ze willen het niet weten’ krijgt Hoogleraar Hans Hoeken van de Radboud Universiteit Nijmegen vaak terug van gesprekspartners als het gaat om preventie in de zorg. Informatie genoeg…. Een van de oplossingen is ‘communicatie op maat’. Tailored Health Communicatie (THC). Enhanced THC houdt rekening met andere of afwijkende voorkeuren.
Terugkerende zorg
Digitalisering gaat niet alles goed maken. De kloof tussen haves en havenots wordt groter is de angst van gesprekspartners. “Ook Als Dick Bruna de voorlichtingsfolders schrijft worden ze niet gelezen”. Er moet dus ook iets gebeuren met de motivatie via de communicatie. Specifieke informatie voor hun situatie. Wie wil animatie, wie wil tekst? Het heeft effect als tailoring plaats vindt.
Blijft jammer dat ik er niet was Jan Taco. Informatie op maat is een oplossing, probleem is alleen: hoe stem je de inhoud af op een uniek persoon en langs welk kanaal. Met de sterke opkomst van mobiele communicatie zie ik wel mogelijkheden. Een belangrijk steekwoord is ook motivatie. Ik zie patiënten onder dure beeldschermen in wachtkamers toch de Libelle lezen. Dit heeft te maken met relevantie. Men toont de verkeerde dingen. In zijn algemeenheid gaat het om de juiste informatie op de juiste plaats en heel belangrijk op het juiste moment. Als het gaat om het niet lezen van voorlichtingsfolders, dan heeft dat zeker te maken met de moeilijkheidsgraad, maar ook met het kanaal. We leven in het informatietijdperk met een enorme overload. Waar patiënten behoefte aan hebben, is informatie zoals ze het gewend zijn via de televisie. Het is een kwestie van tijd dat we via een mobile device informatie op maat kunnen zien en horen.
@Rob,
Misschien moet je reageren op de ‘call for proposals’ ?
Zie bericht: PPS nieuwe buzzword http://bit.ly/f52tsW
Prachtig dat dit thema steeds meer belicht wordt. Gezondheidsvaardigheden zijn een facor van belang hoe zorg verdeeld wordt in een informatiemaatschappij. Naar alle wsh geldt dit ook voor de klinische uitkomsten. Recent met collega Pr Jos van de Broek (LUMC) de zorgketen “” van huisarts naar polikliniek interne geneeskunde”” doorgelicht (Lievensberg Health Literacy cohort, n=200 patienten) en daarin kwam naar voren dat een low health literate state (30% van totale patientpopulatie; sic!) een patient al laat struikelen bij ontvangst van de uitnodigingsbrief voor de polikliniek. Binnenkort zullen we alle resultaten naar buiten brengen. Mbt informatieoverdracht wil ik jullie wijzen op het juist gelanceerde multimediaprogramma Lees Schrijf Gezondheid (www.etv.nl). Met ondersteuning van internet, televisieprogramma en werkboek worden verschillende themata uitgewerkt met als doel de participant sterker te maken op gezondheidsvaardigheden en hierdoor meer efficientie/rendement voor participant in de verschillende zorgketens. Op dit moment onderzoeken we of implementatie in zorgregio’s de zorg meer rendement kan krijgen (op klinische uitkomsten en zorgconsumptie). Zie hiervoor ook de website van NIGZ (Alliantie Gezondheidsvaardigheden) en Stichting Lezen & Schrijven.Allemaal prachtige uitdagingen!