Gepubliceerd in december 2009. Hoe staat het er nu mee?
Promedas meer dan een belofte?
Volgens Jan Neijt, Internist van het UMCU is het de toekomst!
![]() |
Een ondersteunend Expertsysyteem voor de dokter
Klachten, symptomen en Laboratoriumuitslagen worden ingevoerd en er volgt een aantal suggesties (met percentage van waarschijnlijkheid). Vooralsnog voor de Internist.
![]() |
Laboratoriumwaarden worden automatisch ingevoerd en klachten en symptomen kunnen worden toegevoegd met een zoekscherm. Voor de details zie http://wp.me/sG8hs-promedas . De assistenten in opleiding worden gesteund, maar ook gescherpt (educatie). Zij krijgen een aantal mogelijke diagnosen gepresenteerd met een kanspercentage.
Wat interesseert mij nog meer hieraan? Dit systeem heeft meerwaarde omdat het ook als “spin-off” managementinformatie oplevert. Het systeem heeft begin 2009 een aantal maanden gedraaid met honderden zoekopdrachten per maand. De grafiek (bijlage) laat zien hoe de gemiddelde inzet is geweest per dag. Met alle beperkingen vermoedelijk.Horizontaal de tijdschaal (0-24 uur) en vertikaal het aantal zoekopdrachten (sessies). Hoe dit op <0 kan liggen (afgebroken wellicht)?
![]() |
Bevindingen: Om 9.00 uur is een eerste patient onderzocht en worden diens gegevens ingebracht
Kennelijk heeft een vroege vogel om 5.00 uur overigens het systeem tenminste open gehad?Van 11.00 -12.00 uur draait de polikliniek volop. Tussen 13.00-14.00 uur enige terugval (Lunch). Om 15.00 uur de middagpiek en een aflopend gebruik tot 18.00 uur. In de avonduren is het systeem nog wel geopend? Uiteraard kan het allemaal nog veel beter!
Met de komst van de elektronische patiëntenstatus worden de meest belangrijke gegevens van patiënten zoals bloeddruk en temperatuur in maat en getal vastgelegd. Patiënten vullen thuis alvast hun voornaamste klachten in voor het dossier en de medicamenten die ze gebruiken. Al deze gegevens kunnen voor de patiënt de arts bezoekt tot een differentiaaldiagnose worden verwerkt. Met die suggesties kan de arts zeldzame aandoeningen of zaken waar hij niet direct aan dacht vanaf het eerste moment meenemen in het diagnostisch traject. Interacties tussen geneesmiddelen staan al op het scherm als de patiënt bij de dokter binnenkomt en de arts kan er direct naar informeren. Deze mogelijkheden zullen in de toekomst het handelen van artsen belangrijk gaan beïnvloeden en een grote impact krijgen op de snelheid en kwaliteit van de diagnostiek.