William te Gussinklo
US 10th Armoured Division
Enkele weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog sneuvelde een familielid. Hij was militair bij de US 10th Armoured Division en werd vermist in Duitsland nadat de Rijn was gepasseerd en er felle gevechten volgden.
William te Gussinklo
Tabel
Saint Avlon, Elzas (Fr), 2005
Toch graf
William te Gussinklo stond als vermist (missed in action) te boek, maar een lange speurtocht had dit tot resultaat: een graf.
Teruggevonden (Detail brief 1981)
Zeer ontroerend. In september 2009 heb ik een “persoonlijke postzegel” ontworpen als herinnering aan het eerste bezoek van een “te Gussinklo” aan dit graf en als eerbetoon.
Teruggevonden (Detail brief 1981) bevestigt dat de familie in de USA vrijwel zeker in een ontkenningsfase bleef zitten.
Indrukwekkend om een vermist familielid toch nog te vinden. Kippenvel en opwellende tranen.
Het moet een vreemde gewaarwording zijn om je Hollandse naam te ontdekken op het graf van een naamgenoot die als militair van het Amerikaanse leger sneuvelde in Duitsland. Fijn dat je het graf gevonden hebt indertijd. Zo ontdekte ik jaren geleden het graf van mijn opa in Schoonhoven terwijl we dachten dat hij in Den Haag was begraven. Ik zei later tegen Caroline “Ik heb mijn graf gezien. Op de steen staat D.M. Versluis en zo heet ik toch. Alleen de jaartallen kloppen niet want dan zou ik in de vorige eeuw overleden moeten zijn”. Het was mijn opa naar wie ik vernoemd ben. Ik “zag” hem op een foto waar ik als knulletje van 1 jaar op zijn schoot zat. Misschien heb ik hem nog wel eens gezien en de laatste keer zag ik zijn kist in zijn graf zakken. Oma lag er al en heb ik nooit gekend. Ik had dus niets met deze opa in tegenstelling tot mijn andere geweldige opa. Mijn oom jan is ook in de graf gelegd. Ik ben het aanspreekpunt als er iets met zijn graf moet gebeuren. De gemeente Schoonhoven is nu eigendom van het graf want het laatste familielid schijnt 15 jaar geleden te zijn overleden. Na mij is Ramses aanspreekpunt.