eHealth
Teledermatologie erkende eHealth
Gadgets
Bij de ontwikkeling van nieuwe gadgets kun je er op wachten tot die ook worden ingezet.Dat is thans het geval met de iPhone en iPad.
Zie dit filmpje (YouTube):
iPAD
Kritisch
Het is zaak om ook de nieuwe applicaties kritisch te volgen. Is er onderzocht of de techniek in alle omstandigheden voldoet (belichting, kleur, beeldgrootte en standaardisering). Is er Nederlands vergelijkend onderzoek. Dat is m.i. beslist een vereiste alvorens de vlag uit te hangen en ermee als een geaccepteerde praktijk mee naar buiten te komen!
Iets te verliezen!
Het lijkt flauw, maar zo is het niet bedoeld!! Ik pleit voor voorzichtigheid en aandacht voor techniek, maar ook gedragsmatige aspecten en tenslotte gewoon ONDERZOEK.
De Teledermatologie is door de ballotage gekomen en een voorbeeld van innovatieve “evidence based medicine” in Nederland. Dat heeft veel moeite gekost (Zie mijn Homepage. Onder goed omschreven omstandigheden. Dat wel! Als het experiment uitdraait op missers doet dat afbreuk aan de brede introductie van eHealth.Als de dermatologen zelf niet te overtuigen zijn dan dring ik aan op bemoeienis van Inspectie (IGZ).
Een tussentijdse samenvatting en eerste conclusie te lezen op https://dutchbuttonworks.com/2010/09/07/met-dokter-op-ipad
Ik als dermatoloog zie een meerwaarde in het gebruik van de iPhone (met name voor de huisarts) en de iPad (met name voor de dermatoloog). Als huisarts kun je bij een thuisbezoek bij een patient eenvoudig en direct een teleconsult verrichten. Je hoeft niet eerst een pc op te zoeken en kunt alles direct afhandelen. Als dermatoloog heb je aan de iPad juist weer een handig en compact apparaat om de foto’s goed te bekijken en zo nodig zelfs mobiel te beantwoorden.
Natuurlijk zijn het ook gadgets en zal niet iedereen teleconsultatie op deze wijze fijn vinden. Maar ik weet nog al te goed dat 12 jaar geleden veel artsen dat ook vonden van mijn zakcomputer; heden ten dage heeft vrijwel iedereen er een en vinden we het de normaalste zaak van de wereld dat er zelfs navigatie, een camera, een telefoon en wat al niet bij in zit.
Fotografie is in zekere mate nog altijd een kunst. Zelfs met de beste camera kun je slechte foto’s maken. Een resolutie van 5 megapixels, zoals de iPhone 4 heeft, is doorgaans voldoende om goede foto’s te maken.
Teleconsultatie is een prima manier om voor eenvoudige dingen op een laagdrempelige wijze even backup te vragen van de specialist. Bijvoorbeeld voor een fibroom waar de patient ongerust over is, maar waar je als huisarts zoiets van hebt van “moet ik mijn patient daar nou voor doorverwijzen?” Het kan ook wachttijden voor een polibezoek verkorten, aangezien de specialist zo al voorafgaand aan het bezoek via teleconsultatie wat adviezen kan geven. Soms hoeft een patient uiteindelijk niet eens verwezen te worden. Voor veel dingen is teleconsultatie evenwel niet geschikt en zal een patient altijd door de specialist live gezien moeten worden. Ik zie het als een mooie verlengde arm constructie.
Qua veiligheid van data geldt: in elk systeem is in te breken en data zijn net zo veilig als de beheerder er van er mee om gaat. Maar de huidige standaard van info beheer bij teleconsultatie lijkt mij ruim voldoende. Ook de iPad en iPhone beantwoorden daar m.i. aan.
Laten we alsjeblieft technologie inzetten op een zinnige wijze. Een mobiel apparaat, mits het gevalideerde informatie vergaart, is zinnig in situaties buiten de spreekkamer. Het voorkomt dat de patiënt naar het ziekenhuis toe moet, maar brengt medisch specialistische zorg naar de patiënt.
Ik denk dat besloten moet worden, door de beroepsgroep, of de camera van de iPhone voldoet en hoe degene die de foto maakt deze moet bedienen.
Teledermatologie, door de huisarts bij de patiënt thuis, lijkt mij nou juist niet de meest zinnige en breedste toepassing. Maar dat mobiele apparaten een waardevolle toevoeging zijn aan de zorg, dat staat buiten kijf. Volgt deze site voor meer nieuws, binnenkort.
TeleMC heeft heel bewust gekozen om teleconsultatie voor hun ruim 4000 gebruikers geschikt te maken voor de iPhone en iPad.
Hiermee kan teleconsultatie, behalve op de juiste tijd, ook op de juiste plaats geïnitieerd en beantwoord worden. Daarnaast zijn de iPhone en iPad wereldwijd de “bestcase” voor eenvoudig en intuïtief werken. Hierdoor kan de zorgverlener zich nog beter op de patiënt richten in plaats van bezig te zijn met programma’s. Ik denk dat de video die ook aan dit artikel gehecht is, dit goed laat zien.
Uiteraard staat kwaliteit, beveiliging en een gedegen training bovenaan als het gaat over teleconsultatie. Wij hebben echter een methode gevonden om intuïtieve manier van werken te koppelen aan kwaliteit en veiligheid.
Uiteraard hebben wij, voordat wij dit gemaakt en geïntroduceerd hebben, uitgebreid voorwerk verricht. De reacties van huisartsen en specialisten zijn zeer enthousiast over het hele land (anders dan Ksyos suggereerde).
Graag nodig ik de editor Jan Taco te Gussinklo uit om een uitleg te krijgen van onze beweegredenen, onderzoek en gedegen aanpak.
Met vriendelijke groeten,
Pieter Jeekel
Directeur TeleMC
Ervaringen in onze praktijk komen kennelijk niet overeen met de ervaringen van Leonard Witkamp. Er zijn perfecte foto’s te maken met de Iphone 4 (5 megapixels camera), op de Iphone zelf gemakkelijk uit te vergroten om de kwaliteit te boordelen. Het intypen van gegevens is wellicht lastiger dan op een normaal toetsenbord maar met enige oefening hoeft dat geen bezwaar te zijn. Toekomst is dat binnen niet al te lange tijd huisartsen tijdens hun visites met bijv. een Ipad of ander device kunnen inloggen in hun eigen HIS (via internet) en zo alle gegevens ter beschikking hebben. Dan wordt het nog gemakkelijker! Kennelijk wordt met dit idee al geexperimenteerd in ziekenhuizen zoals Damstra in zijn reactie aangeeft.
De mengeling met privégebruik is wat mij betreft niet aan de orde. Ook nu kun je thuis of waar dan ook als huisarts inloggen op je HIS en kan als je daar niet discreet mee omgaat jan en alleman over je schouder meekijken. Bij een teleconsult via de Iphone/Ipad log je in op een beveiligde site, je verstuurt je consult en logt wer uit. Veilig en discreet. Wat is het verschil?
Jan Taco voert nu juist die argumenten waardoor wij zo achter lopen op de technologische ontwikkelingen en waardoor de kosten die het een en ander met zich meebrengen alleen maar toenemen. Moeten we eerst jarenlang onderzoek doen om te constateren dat een teleconsult met behulp van de Iphone “geaccepteerde praktijk” te noemen en vervolgens constateren dat de techniek alweer verouderd is. Dit is achter de feiten aanlopen en daar wordt niemand beter van, integendeel, het werkt uitermate frustrerend.
Geheel eens met Lucien Engelen: een proeftuin om te experimenteren. We beschikken vandaag de dag over zeer toegankelijke technologie en ook over veel ervaringen vanuit de praktijk. Laten we die zoveel mogelijk bijeen brengen, dan kunnen er mooie dingen ontstaan waar in de eerste plaats de patient mee geholpen is want daar draait het toch allemaal om of zijn we dat vergeten?
KSYOS TeleMedisch Centrum heeft tot op heden niet gekozen voor iPhone en iPad hoewel de toepassing geïntegreerd is in haar systeem. Uit gebruikersonderzoek is gebleken dat deelnemende huisartsen het als onprettig ervaren om met een vinger de anamnese en zorgvraag op een klein scherm in te typen. Verder missen zij de mogelijkheid om in een groot scherm de kwaliteit van de foto’s te controleren. De dermatologen beoordelen voorts (te) vaak de kwaliteit van de foto’s als onvoldoende. Omdat de iPhone ook voor privégebruik ingezet wordt, vrezen de artsen mengeling van privegegevens van henzelf met patiëntengegevens waardoor patiënten privacy in het geding kan komen.
Het beoordelen van foto’s en beantwoorden door de dermatoloog met de iPhone werd als onwenselijk beschouwd, ook weer vanwege te kleine foto’s en gebruiksonvriendelijkheid van het met een vinger moeten intypen. Met de introductie van de iPad kunnen deze bezwaren gedeeltelijk overwonnen worden, vooral aan de zijde van de dermatoloog. Op dit moment lijkt teledermatologie via iPhone en iPad meer een gadget voor een kleine groep gebruikers.
KSYOS geeft de huisartsen standaard een voor teledermatologie ingestelde digitale camera waarmee de foto’s makkelijk en veilig in te laden zijn in KSYOS TeleDermatologie. KSYOS ziet voor de brede implementatie van TeleDermatologie vooralsnog meer in het goed begeleiden en opleiden van de huisartsen in het maken en selecteren van de juiste foto’s en het leveren van voor TeleDermatologie ingestelde digitale camara’s.
Leonard Witkamp.
Directeur KSYOS TeleMedisch CEntrum
Mooie ontwikkeling !
Het gebruik van nieuwe apparaten met een andere formfactor (zoals de iPad) naast of in aanvulling op de smartphones in de zorg biedt kansen. Alhoewel de industrie va de daken aan het schreeuwen is dat mHealth in 2014 of zo een “trilion dollar market” zal gaan worden, kijk ik met forse scepsis naar dergelijke uitspraken. Het heeft veel weg van een self fulfillling prohecy Ja; mHealth zal een vlucht gaan nemen !
We zien veel kansen in de thans ter beschikking staande techniek en de daardoor ontstane nieuwe verhoudingen, ook als het gaat om de rol die de patiënt hierbij zelf kan innemen in het proces. “de patiënt moet onderdeel gaan uitmaken van ons (behandel)team is ons devies hierbij.
Maar het tempo en adoptiegraad zal fors achter lopen op de snelheid waarmee de technologische ontwikkelingen aangeboden zullen gaan worden. Reden daarvoor is, onder andere, dat flankerend beleid, onderzoek en soms zelfs wetswijzigingen nodig zijn om eea rond te krijgen, om maar niet te spreken van een betaaltitel voor de inzet van innovaties.
Komende week mag ik op de mHealth congres in Dubai, de mHealth-sector toespreken op dit vlak, waarbij men bovenstaande geluid zo maar eens niet zou willen horen. Het is wél realiteit, bij ons in huis, buiten en ook in de verschillende onderzoeksrapporten als van Gartner die er hun compententie van heeft gemaakt voorspellingen te doen over wanneer technologie “door zal breken”.
Ook het UMC St Radboud timmert op dat vlak aan de weg, zowel op het gebied van wat wij Zorg 2.0 noemen, als ook de inzet van Mobile binnen de zorg. Zowel de iPad als de iPhone worden momenteel op diverse plaatsen aan onderzoek onderworpen voor zowel zorgprofessionals, als onderzoeker en patiënten. Vergelijkende trajecten (zullen) worden uitgezet en beschreven.
Wat we moeten “uitvinden” hierbij, naast de veelal als showstopper gehanteerde “beveiliging”, is óf en zo ja welke verschillen er zijn met de huidige gereguleerde en evidence based methodes.
De genoemde apparatuur biedt standaard functionaliteiten en techniek die al -uit de verpakking- veel noodzakelijke en dure techniek (die een jaar geleden nog nodig was) achterwege te laten. Van encryptie, tot beeldkwaliteit en vooral ook gebruiksgemak.
Chapeau voor de betrokkenen voor hun snelheid, en concrete toepassing. Dit soort stappen zijn nodig om naar de toekomst toe dit soort techniek en methodieken tot standaarden te kunnen gaan ontwikkelen. Soms moet je gewoon beginnen in een soort van proeftuin, alleen maar er over blijven praten is ook niet óns ding.
Lucien Engelen
Zorg 2.0 Ambassadeur UMC St Radboud
Deze innovatie van TeleMC is een fantastische ontwikkeling. De kwaliteit van het e-health systeem is niet in het geding; het is een modernisering van de gebruikte techniek: “camera en computer” in een. Dit alles op een modern unix systeem (iOS3-4)met gebruikmaking van een webbased applicatie. In de USA worden iPad en iPhones in grote getalen gebruikt in ziekenhuizen voor toepassing in hun EPD. ook in NL gaat dit gebeuren. In ziekenhuis Nij Smellinghe is al een voorzichtige eerste stap gemaakt naar een Apple applicatie welke via het ziekenhuis WIFI systeem toegang geeft tot het EPD op een iPad!
Het feit dat TeleMC deze moderne apparatuur (iPhone en iPad) heeft kunnen integreren in hun e-health medicine systeem kan als een echte innovatie worden beschouwd en is knap!! Hulde en ik voorzie dat meerdere e-health aanbieders niet achter blijven en gaan volgen.