De laatste jaren is de aandacht voor (Farmaco)therapietrouw groeiende
Geen wonder, want het gaat om een enorme uitdaging
Evalan kan inmiddels bogen op een aantal suksessen bij een dienstverlening die therapietrouw (compliance/adherence) bevordert. Daarbij doel ik op het “pientere pillendoosje“ en de daarop ontwikkelde service. Een aantal succsessen varierend van een “proof of concept” tot (gepubliceerd) wetenschappelijk onderzoek bij doelgroepen. En dat bovendien in samenwerking met heel diverse partners. Ik noem er een aantal (met partners). *Diabetes : In samenwerking met NIVEL , zorgverzekeraar en apothekers wordt aangetoond dat de therapietrouw sterk wordt bevorderd.
*Refractaire leukemie: Met apothekers wordt aangetoond dat therapietrouw meer aandacht verdient in de Onco-Hematologie. Fabrikant biedt het als service bij het (dure) medicament SPRYCEL aan.
*Epilepsie: Chronisch gebruik van anti-epileptica wordt bevorderd. Samenwerking Categoraal Ziekenhuis ,Opleidingsinstituut (HBO) en MKB bedrijf.
*Tuberculose, HIV, Hepatitis C enz. suksesvolle controle op inname .
Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit

Effectief
De vraag die steeds gesteld wordt “Werkt het ? Slaat deze monitoring aan?” kan inmiddels positief worden beantwoord. De “winst” zowel medisch-inhoudelijk als economisch is evident. Deze ondersteuning van de patient en de dokter (of nurse practitioner) bij farmacotherapie heeft meerwaarde. Ook door het bieden van een digitaal platform waardoor online de resultaten te volgen en te becommentarieren zijn. Zowel een op een, maar ook als tool voor Management op individueel en groepsniveau. Nu luidt mijn oproep “Durven verzekeraars nu“. Het is noch een medicament noch een hulpmiddel, maar iets daar tussen in. Daarvoor moet een betalingstitel worden bedacht. Ik vind dat voor een aantal welomschreven aandoeningen de aanspraak op medicatie ondersteuning ( via een recept) dient te worden gehonoreerd. Ik leg die vraag als zodanig bij de koepel van zorgverzekeraars (ZN), maar ook bij VWS neer. Het is een innovatieve aanpak met bewezen effect. Empowerment van de patient! In feite is het ook een eHealth toepassing, zeker als de arts-patient relatie via het platform verder inhoud wordt gegeven (er kunnen vragen worden gesteld en beantwoord via dit medium). Reacties worden met belangstelling tegemoet gezien.
Helaas is het niet gelukt dit structureel te doen ‘landen’. Wel zijn er andere systemen (dispensers) in omloop, maar dat is toch een ander verhaal.
Mochten partijen voor deze innovatie een structurele oplossing vinden voor vergoeding, dan zal dit zeker een lans breken voor andere mooie innovaties die momenteel in hetzelfde schuitje zitten.
Nu roep ik niet op een groep innovaties samen te pakken en daar gezamenlijk iets voor te bedenken, ‘juist niet!’ Wel geef ik aan dat het snel vinden van oplossingen voor goede individuele innovaties een aanjager kunnen zijn voor anderen.