Black Box op OK
Kansrijk?
De zwarte doos (black box) gaat zijn intrede doen in de ziekenhuiswereld. De eerste schreden zijn gezet.
Foto
Van links naar rechts:
Lucas Noldus (Noldus Information Technology)
Martijn Kriens (ReMarketable)
Jan Taco te Gussinklo (Interviewer)
Ris Dirksen (PeriOpMed)
Jan Arends (ReMarketable).
Locatie: Noldus, Wageningen
Nieuws
Zoals ook kan worden opgemaakt uit het Nieuwsitem dat het NTvG (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) hieraan wijdt, is het de bedoeling dat de Obstetrie/Verloskunde het spits afbijt.
Innovatie gaat langzaam, vooral in de zorg heb ik wel gemerkt. Maar voortgang is ook gestaag. We hebben nu de eerste pilot gehad waarbij de zwarte doos is gebruikt bij drie operaties in het dierenlab van RadboudUMC waar chirurgen oefenen. Op basis daarvan is gekeken naar cameraposities, kwaliteit van geluid en dergelijke. Op basis van deze kennis is nu een opstelling gemaakt in een gewone operatiekamer van het Radboud. Die wordt op dit moment zo aangepast dat de medical data recorder snel te installeren is in verband met eisen aan schoonmaak en steriliteit. Zodra dat gebeurt is start de evaluatie met 40 operaties. Het project is daarbij sterk gekopppeld aan invoering Crew Resource Mangement (CRM) in Radboud. De nadruk ligt op de non-technical skills.
Op 14 November wordt ook een presentatie hier over gehouden bij Radboud voorafgaand aan de oratie van Harry van Goor.
Bedankt voor het doorsturen van het artikel. We kennen het initiatief waar je naar verwijst in 2010. We hebben in begin van DORA project ook contact gehad met de Noldus. DORA is tot stand gekomen vanuit een regionale subsidie van de provincie Zuid Holland waarbij alleen bedrijven uit die provincie konden inschrijven. Vandaar dat Noldus niet mee kon doen. We hopen dat ze in een vervolgtraject wel aan kunnen haken.
Op verzoek van Jan-Taco een update!
Afgelopen jaar hebben we veel gesprekken gehad over de zwarte doos in allerlei ziekenhuizen bij diverse specialismen. Conclusie is dat het idee in het algemeen erg positief ontvangen wordt maar dat er weinigen staan te trappelen het zelf in de eigen maatschap te implementeren… Voor een deel omdat innovatie toch lastig in te passen in de dagelijkse praktijk en omdat het toch als risicovol wordt gezien om een objectieve verslaglegging te hebben. En in een maatschap hoeft er maar 1 tegen zijn.
Op dit moment zijn we wel met Radboud bezig om een eerste beperkte pilot in te richten. Academische ziekenhuizen gaan toch makkelijker met innovatie om en speelt het maatschaps probleem minder. We hopen in Februari een eerste pilot te starten!
Goed om te zien dat er positieve reacties komen op deze ontwikkeling. Keuze voor bevallingen is deels ingegeven doordat deze omgeving zich goed leent om te starten en ervaringen op te doen. We zijn dan ook druk op zoek naar pilot omgevingen om hier actief mee te starten. Het gaat ten slotte niet alleen om de technologie maar minstens zo belangrijk is hoe we met de technologie omgaan. Bijvoorbeeld in termen van privacy, aansprakelijkheid en dergelijke.
Ik nodig iedereen dan ook graag uit contact met ons op te nemen indien er interesse is om als voorloper ervaring op te doen met het gebruik van de Medical Data Recorder technologie!
In toenemende mate is de veiligheid in de zorgsector een hot item geworden. Het is dan ook een vondst dat er gewerkt kan worden met een black box. De uitdaging zal zijn dat iedereen het zal accepteren dat de gegevens heel nauwkeurig wordt vastgelegd. Immers we zijn in de zorg zo bang voor de aantasting van onze privacy. De tekenen zijn gelukkig gunstig. Eindelijk heeft de zorgwereld door dat men verantwoording moet afleggen naar de hulpvragers en ook naar de overheid/financiers. Dat was 25 jaar geleden totaal anders. Toen ik destijds mijn boek schreef onder de titel “Iatrogene ziekten. Een onderzoek naar oorsprong en omvang”, werd ik door miijn collega’s getypeerd als een bevuiler van eigen nest. Missers breng je niet naar buiten, want artsen hebben dat niet met opzet gedaan. Die mentaliteit is gelukkig totaal veranderd. Er is nu sprake van een bepaalde mate van openheid die zal leiden tot een kwalitetisverbetering. Immers, fouten maken is menselijk en meestal niet verwijtbaar. Het is ons als zorg kwlaijk te nemen als we niet lering trekken uit die fouten en er goed mee om gaan. De black box kan alleen maar helpen om dit proces nog beter op de rails te krijgen.
Ik juich deze ontwikkeling dan ook sterk toe.
Prof. dr. Doeke Post
Dank voor de reactie.De keuze voor de klinische partus juist in deze startfase wordt ook ingegeven door de wens om ervaring op te doen met het systeem. De verloskamer kan daartoe worden ingericht.Het team geinstrueerd.
Het Elkerliekziekenhuis wordt hierbij van harte uitgenodigd om deel uit te maken van de voorhoede!
Als reeds lang praktiserend gynaecoloog kan ik niet anders dan dit “Black Box” principe omarmen.
Op de operatiekamer worden veel data vastgelegd met name rond de anaesthesie, doch beperkt rond de ingreep zelf, behoudens een min of meer volledig en subjectief operatieverslag.
Vooral bij complicaties is reconstructie van het proces in de praktijk derhalve slechts beperkt mogelijk.
Vastleggen van cruciale beelden tijdens endoscopische ingrepen begint ingeburgerd te raken en vormt al een waardevolle aanwinst op deze verslagleggingsmodaliteiten. Complicatiebesprekingen, bedoeld om een nauwkeurige reconstructie van de ingreep te verkrijgen waarmee analyse van o.a. substandard care momenten plaats kan vinden zullen fors aan waarde winnen, wanneer deze ” Black Box” technologie beschikbaar is.
In de Obstetrie wordt de perinatale morbiditeit c.q. mortaliteit van moeder en kind vooral bepaald door de wijze waarop het preconceptionele en prenatale traject gemanaged worden. Nauwkeurig vastleggen van het peripartale proces, hoe waardevol ook, zal dus maar een zeer beperkte positieve bijdrage aan het verloskundig resultaat opleveren.