Postzegel
Oorlog
Via een artikeltje op het spoor van Herbert Friedman (Bellmore, NY, USA)
Hij stuurde mij een publicatie van zijn hand toe van 5 pagina’s (The American Philatelist, 1970).
De Britse SOE (Special Operations Executive) besloot al vroeg in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) de anderhalve cent Vliegende Duif (zie onderste afbeelding) na te maken.Volgens Friedman (die spreekt over Seagull) is het een en al grote verwarring. De serie, die gelopen had van 1924-1939, werd na de bezetting door de Duitsers opnieuw uitgegeven met kleine aanpassingen. Echter in deze herdruk serie was de waarde anderhalve cent niet meer opgenomen! Dus de namaak betrof een niet meer gangbare waarde. Overigens is het twijfelachtig of dat een probleem was, omdat de vooroorlogse waarden ook nog in omloop waren. De kleine verschillen zijn vermoedelijk ontgaan aan de Postbeambten?
Vervalsing
Watermerk
Tegen het eind van de oorlog werd de fraude wel ontdekt omdat de namaakzegels geen watermerk hadden! Productie vond plaats in blokjes van 5 x 4 zegels. De namaakzegel bleek op onderdelen uiterst gebrekkig. Waar ze geproduceerd werden is niet bekend. De zegels werden vooral gebruikt om geallieerde propaganda te verzenden.Mogelijk is e.e.a. met toestemming van de regering in ballingschap gebeurd? De theorie dat parachutisten de zegels meenamen om hun aankomst te bevestigen naar een locaal contact is omstreden. Het lijkt ook een te riskante onderneming (cave: ontdekking). Na de oorlog zouden in Engeland voorraden verbrand moeten zijn, maar het kan zijn dat ze toch in Nederland zijn beland. Maar zeldzaam blijven ze!
Let ook eens op drukfouten bij de postzegels, zo hebben de vliegende duif en de Wilhelmina postzegels verschillende tinten kleur die wel heel moeilijk te zien is en sommige vliegende duif heeft een verticaal inplaats van een horizontaal watermerk. Zo’n postzegel kan als hij nog mooi postfris is zomaar 400 euro waard zijn en gestempeld niet meer dan ongeveer 10 cent.
Hallo Kees, als antwoord op je vraag, de grijze vliegende duif postzegel die jij hebt maakt onderdeel uit van een serie van 8 vliegende duif postzegels en is uitgegeven van 1926 tot 1935. Deze hele serie kost gestempeld 50 cent, ongebruikt 3.50 en postfris 16 euro. Hoop je hiermee voldoende informatie te hebben verschaft.
Ik heb hier twee zeldzame vliegede duif postzegels liggen uit 1935 met watermerk van anderhalve cent. één zegel is grijs en de andere zegel is donkerblauw/grijs met kantanding 12 3/4 bij 13 1/2.
Ik heb een postzegel: anderhalve cent – grijs – met duif op een enveloppe van een geboortekaartje uit 1939;
Kan iemand mij vertellen wat de waarde is? (Overigens een fraai verhaal van de ” psychologische oorlogsvoering”