10 mei 1940

Storytelling

Tweede Wereldoorlog

Terugblik

Ik ben opgegroeid met veel aangrijpende verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Mijn vader was een uitstekend waarnemer en verteller. Dat zal in zijn functie als onderwijzer goed van pas zijn gekomen. Zo kregen wij als kinderen bijna elk jaar te horen hoe hij (21) op die 10e  mei 1940 in Zaandam op kamers woont.  Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, althans voor Nederland . Dat lees je ook terug in zijn notities. Voor 40 gulden in de maand werkt hij dan als ‘kwekeling met akte’ op een school (Jonge Arnoldusstraat). Hij is ‘in de kost’ bij de dames Bakker in de Anna Paulownastraat tegenover het station in Zaandam. Hij wil die dag  naar school gaan.  De Pinksterdagen wil hij bij de familie in Utrecht door gaan brengen. Het loopt allemaal anders. “Ik word uit mijn slaap gewekt door een verschrikkelijk lawaai”……

Notities

Beschieting

‘Schiphol was gebombardeerd. Een ontvlucht vliegtuig scheert in mijn idee rakelings over het huis. Dan hoor ik beneden dat mevr. Bakker de radio aanzet. En dan roept ze van beneden hard ‘Het is oorlog mijnheer’. Mijn vader gaat op deze prachtige dag naar de school. Maar de school blijkt om 8 uur ’s ochtends in beslag genomen door de Luchtbeschermingsdienst. Van lesgeven kan geen sprake zijn. Mijn vader besluit wat spullen op te halen in zijn kosthuis en stapt vervolgens op de fiets vanuit Zaandam richting Utrecht. Een gedenkwaardige fietstocht. “Langs het fort Abcoude fietsend zie ik een paar militairen op het talud staan. Ze kijken naar iets in de verte. En duiken toen snel weg”. Mijn vader fietst door. In de richting van Loenen komen er vliegtuigen vanuit het Westen. Duitsers? Met een andere fietser springt mijn vader in een droge sloot. Hij vervolgt ” Een tijdje later duiken twee vliegtuigen naar beneden. Plotseling blaft achter ons een een mitrailleur die naar ze schiet. Ik geloof niet dat de vliegtuigen daar veel last van hadden. Maar wel draaien ze met een statige bocht om en verdwijnen langzaam uit het gezicht”. Uiteindelijk komt hij heelhuids in Utrecht. Ook daar weer opmerkelijke ervaringen…